Başa

Sık Sorulan Sorular

1-Cankurtaran kursuna katılmak için ne derece yüzme bilmeliyim?

Kursa katılım koşullarında her seviye (bronz, gümüş, altın) için uygulanması zorunlu olan mesafe ve beceriler açıklanmıştır. Cankurtaran kursları iyi derecede yüzme bilen cankurtaran adayına kurtarma becerilerinin öğretilmesi ile ilgili çalışmaları içerir. Yüzme konusunda yetersiz olan adaylar okulumuzun yüzme kurslarına başvurarak cankurtaran olmaya yönelik yüzme eğitimlerinden yararlanabilir.

2-Verilen belgenin özel ve resmi kurumlarda geçerliliği nedir?

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen cankurtaran belgeleri Türkiye’de özel ve resmi kurumlarda geçerli tek belgedir. Bu belge Türkiye’de TSSF’den başka hiçbir kurum tarafından verilememektedir?

3-Cankurtaran belgeleri uluslararası geçerliliğe sahip midir?

TSSF tarafından verilen cankurtaran eğitimleri Uluslararası Cankurtaran Federasyonu (International Life Saving Federation) standartlarında verilmektedir. Verilen belgelerin uluslararası geçerliliği vardır.

4-Cankurtaran kursu kaç gün /kaç saat sürer?

- Bronz cankurtaran eğitimi süresi en az üç en fazla dört gün olup, müfredat toplam 21 saattir. 21 saatlik dersin 13 saati dershane ortamında teorik ve dershanede pratik, 8 Saati havuzda (su içinde) pratik olmak zorundadır.

- Gümüş cankurtaran eğitimi süresi en az üç en fazla dört gün olup, müfredat 21 saattir. 21 saatlik dersin 13 saati dershane ortamında teorik ve dershanede pratik, s saati denizde (su içinde) pratik olmak zorundadır.

- Birbirini takip eden bronz ve gümüş cankurtaran eğitimlerine katılan kursiyerin eğitim süresi en az 5 gün olup, toplam 35 saattir. Birbirini takip eden bronz ve gümüş cankurtaran eğitimlerinde gümüş cankurtaran eğitimine ilave 14 saat eğitimin 6 saati dershane ortamında teorik ve dershanede pratik, 8 saati denizde (su içinde) olmak zorundadır.

- Altın cankurtaran eğitimi süresi toplam en az dört en fazla beş gün olup, müfredat 28 saattir. 28 saatlik dersin 21 saati dershane ortamında teorik ve dershanede pratik, 7 saati denizde (su içi) pratik olmak zorundadır.

5- Hafta sonu ya da akşamları kurs alabilmem mümkün mü?

- Başvuru öncesi kursa katılabileceğiniz saat/günleri belirtmeniz halinde resmi olarak alınan izinler kursa katılabileceğiniz saat ve günleri içerecek şekilde alınabilmektedir.

6- Cankurtaran belgesinin geçerlilik süresi var mıdır?

- Verilen cankurtaran belgeleri 2 yıl geçerlidir. 2 yıl dolduktan sonra 6 ay içinde bir cankurtaran eğitim merkezine başvurup bilgi, beceri kontrolünden sonra belgenizi yeniletebilir ya da beceri şartlarını sağlıyorsanız bir üst seviye cankurtaran kursu alarak yenilemeye gerek duyulmadan hem belge seviyenizi yükseltmiş hem de iki yıl geçerli yeni bir belge almış olursunuz.

- Belgenizi aldıktan sonra 2 yıl 6 ay içinde yenileme yaptırmaz veya yeni bir kursa katılmamış olursanız elinizdeki belgenin yenileme hakkını kaybetmiş olursunuz. Bu durumda aynı seviyede bir cankurtaran kursuna tekrar katılmak gerekmektedir.

7- Bir cankurtaranın çalışma süresi ne kadardır?

Cankurtaranın haftalık çalışma saati iş kanununda belirtildiği üzere haftalık 45 saattir. Genellikle 09:00-18:00 günlük çalışma süredir. Haftalık izin hakkı vardır.

8- Cankurtaran nerelerde iş bulabilir?

Tüm resmi ya da özel havuzlarda, kıyı işletmelerinde cankurtaran bulundurmak zorunludur.

9- Aldığımız kurs bu meslek için yeterli olacak mı?

Cankurtaran kursu yüzme bilen bir bireye cankurtaranlıkla ilgili temel ve ileri düzeyde donanımları kazandırmayı hedefler. Verilen kurslar elbette yeterlidir. Kursta öğrenilen her bilgi ve beceri pratik gerektirir. Tekrar edilmeyen bilgi ve beceriler unutulur. Bu yüzden bir cankurtaran fırsat buldukça antrenman yapmalı, kurtarma ve ilk yardım becerilerini tekrar etmeli, cankurtaranlık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmelidir. Bu anlamda okulumuz sizlere her zaman açıktır.